Πλαφόν

Thursday 13 January 2011


Η επιβολή πλαφόν, δηλαδή όριο ανώτατης τιμής, σε βασικά προϊόντα από την κυβέρνηση έχει θετικές επιπτώσεις στους καταναλωτές αλλά αρνητικές για τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν στο νερό, το γάλα και το ψωμί. Βασικά αγαθά για το κάθε σπίτι. Έτσι τα χαμηλά στρώματα της οικονομίας θα αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Σε αναλογία με το μισθό τους, το πλαφόν θα επηρεάσει κατά πολύ το καλάθι τους. Αυτά είναι τα θετικά του πλαφόν.

Τί γίνεται όμως με τους παραγωγούς. Αυτοί υποστηρίζουν ότι, όχι μόνο δεν αισχροκερδούν, αλλά αντιθέτως έκλεισαν τη περσινή χρονιά με ζημιές μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί τους είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί δεν θα επιβιώσουν στην αγορά και θα κλείσουν. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα θα μειωθεί. Για να το αποφύγει αυτό η κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να τους δώσει επιδόματα ώστε να επιβιώσουν ( αν δεχτεί και η ΕΕ).

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους για μια ανακατανομή του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς. Η αύξηση του πλαφόν σε προϊόντα που δεν φέρουν αισχροκέρδεια και η αύξηση του φπα σε βασικά αγαθά δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ίσως, λέω ίσως, ο φόρος στα κεφαλαιουχικά κέρδη να είναι μια καλύτερη λύση.

1 comments:

Anonymous,  14 January 2011 at 21:34  

Οχι! Η λύση είναι η επιδίωξη μείωσης του κόστους του ψωμιού, του γάλακτος κλπ. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να μειωθεί το κόστος των ημικρατικών υπηρεσιών, του κράτους γενικότερα...

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP