Φοιτητές-Λονδίνο-Κύπρος

Sunday, 5 December 2010

Στο Λονδίνο 80000 φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την (προβαλλόμενη) αύξηση των διδάκτρων. Αυτή η διαδήλωση έχει πολλούς υποστηρικτές και στην Κύπρο ( με την συμπαράσταση των ‘φοιτητικών παρατάξεων’ φυσικά). Εξάλλου έχουμε περίπου 10000 φοιτητές στην Αγγλία. Αυτοί δεν θα επηρεαστούν αλλά θα επηρεαστούν οι επόμενες 10-15000 που έχουν για προορισμό των σπουδών τους την Αγγλία. Ενώ στα κολλέγια της Κύπρου ο αριθμός φοιτητών μειώθηκε από 7000 σε 3500.

Στατιστικά δείχνουν ότι οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να έχουν μια σκαλί μόρφωσης περισσότερο από αυτούς. Για παράδειγμα αν κάποιος τέλειωσε το λύκειο στέλνει τα παιδιά του πανεπιστήμιο. Ήρθε η ώρα της αλλαγής. Και αυτό θα γίνει λόγο της ελεύθερης αγοράς. Οι τιμές θα αυξηθούν με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειωθεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ηεκπαίδευση δεν είναι ένα απλό αγαθό αλλά ένα χρήσιμο προνόμιο που έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος. Πολλοί είναι υπέρ της ελεύθερης παιδείας.

Αλλά μέχρι ποιο σημείο θα σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός που οδηγεί την παιδεία σε εξαναγκασμό. Η παιδεία μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι χρήσιμη και αναγκαία. Βοηθάει στην καλλιέργεια του ανθρώπου και στην κριτική σκέψη. Έτσι κρίνω αναγκαία την δωρεάν παιδεία μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόβλημα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διάρκεια κυμαίνεται από 3 χρόνια (στην Αγγλία) με 4-8 (στην Ελλάδα). Και έρχομαι να αμφισβητήσω τη παραγωγικότητα αυτής της εκπαίδευσης, τουλάχιστον όπως την χειρίζονται οι Κύπριοι φοιτητές. Η επαφή των Κύπριων φοιτητών με τις επιχειρήσεις είναι μηδαμινή. Στα μισά σεμινάρια είναι απόντες. Η επαφή τους με τη ξένη κουλτούρα είναι ελάχιστη. Σπουδάζουν ήδη με δάνεια, ή τα κληρονομούν από τους γονείς τους. Το 25% από αυτούς όταν τελειώσουν θα είναι άνεργοι (για διάστημα 6-24 μηνών). Ο μισθός τους είναι μόλις 1 ευρώ ανά ώρα περισσότερο από τους απόφοιτους των λυκείων.

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι επιστήμονες στην μικρή μας νήσο. Είναι δύσκολο γιατί η προσφορά πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει να αναζητούμε περισσότερα πτυχία για να κερδίσουμε μια δουλειά που δεν τα χρειάζεται. Πτυχία άχρηστα, καρφωμένα στους τοίχους. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Και η αύξηση των διδάκτρων στην Αγγλία ίσως να είναι η αρχή.

Υ.Γ . Υπογραμμίζω ότι δεν είμαι ενάντια στην παιδεία και την εκπαίδευση. Η αύξηση των διδάκτρων θα είναι εμπόδιο για μερικούς που όντως θέλουν και χρειάζονται να σπουδάσουν

0 comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP