Φορολογίες: Πώς άρχισαν όλα και πού καταλήξαμε

Sunday 16 January 2011

Ποίοι πρέπει να φορολογούνται; Γιατί φορολογούμαστε;


Όλα ξεκίνησαν το 1913. (Δεν θα σχολιάσω τους φεουδάρχες, το 1/10 και τα λοιπά, θα επικεντρωθώ στη σύγχρονη οικονομία). Το 1% των πολιτών στις Ηνωμένες πολιτείες πλήρωνε 90% φόρους στο εισόδημα που ξεπερνούσε τις 100000 δολάρια. Ο βασικός σκοπός ήταν το τίμιο εισόδημα. Οι περισσότεροι από αυτούς έπαιρναν το εισόδημα τους από ενοίκια, επιτόκια, κτηματικά χρηματοοικονομικά. Ήταν η προοδευτική περίοδος. ΟΙ εργάτες καλοπληρώνονταν ώστε να επενδύουν σε μόρφωση, ένδυση και υγεία. Έτσι αυξανόταν η παραγωγικότητα τους.


Στην ελεύθερη αγορά, τα απαραίτητα έξοδα ήταν οι μισθοί και το εισόδημα ενώ μη απαραίτητα ήταν τα ενοίκια και τα επιτόκια. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση μπορούσε να αυξήσει τα εισοδήματα με φόρους στα ακίνητα. Εξάλλου η γή ανήκει στον κόσμο. Αντί να τα κρατικοποίηση τα άφησε σε ιδιώτες και φορολογούσε την πρόσθετη κερδοφορία, και σταθεροποιούσε τα κόστη με τις τιμές.


Το ενοίκιο είναι το πρόσθετο κέρδος από τις τιμές σε αντίθεση με το κόστος παραγωγής. Μελέτες στη παραγωγικότητα σε σχέση με τους μισθούς έχουν δείξει ότι όταν οι μισθοί αυξάνονται, το βιοτικό επίπεδο αυξανόταν και η οικονομία ήταν πιο παραγωγική.


Όταν το εισόδημα ξεπερνά ένα όριο, ας πούμε 30 φορές ανώτερο του μέσου όρου, τότε αυτό το εισόδημα δεν το χρειάζεσαι. Είναι εισόδημα που δημιουργήθηκε από δημόσιες δαπάνες, επιδοτήσεις και υποδομές. Ο πλούτος συνέχισε να συσσωρεύετε. Το ΑΕΠ, το εθνικό εισόδημα και η ευημερία αυξάνονταν γρηγορότερα όταν οι φόροι ήταν ψηλοί.


Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν υπήρχαν χρέη, οι εταιρίες δεν δανείζονταν, οι αποταμιεύσεις ήταν ψηλές, δεν υπήρχε κατανάλωση. Έτσι άλλαξαν τα δεδομένα, άρχισαν να δανείζονται να αυξήσουν τη κατανάλωση και την παραγωγικότητα μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να δανειζόμαστε περισσότερο από ότι εισπράττουμε. Έτσι αντί η δανειοδότηση να αυξάνει την παραγωγικότητα τη μειώνει. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο φόρος άλλαξε κατεύθυνση. Ο φόρος περιουσίας και ο φόρος εισοδήματος έγιναν ισότιμα. Το 80% του πλούτου περιέρχεται από την αύξηση στη γη. Η μείωση του φόρου περιουσίας οδήγησε τους πλουσίους, όχι στην δημιουργία εργοστασίων ή τη δημιουργία δουλειών αλλά να σπεκουλάρουν στο χρηματιστήριο. Και για όσους πιστεύουν ότι το χρηματιστήριο είναι επενδύσεις να τονίσω ότι ο μέσος χρόνος επένδυσης είναι 20-30 δευτερόλεπτα. Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τους πραγματικούς λόγους φορολόγησης και να πράξουμε αναλόγως.


Τέλος θέλω να σχολιάσω τον κ. Γεωργιάδη του Πολίτη. Ισχυρίζεται ότι ο πλούτος δεν πρέπει να φορολογείται. Διαφωνώ και πιστεύω ότι δεν τεκμηριώνει την άποψη του αλλά παραθέτει τα συναισθήματα του (ίσως ο ίδιος να είναι πλούσιος). Είμαι υπέρ της ερευνητικής δημοσιογραφίας και όχι της προσωπικής άποψης. Έτσι θέλω να τον συγχαίρω που ερεύνησε και διέψευσε τον κ. Πασχαλίδη για το κόστος του ρεύματος.

Read more...

Πλαφόν

Thursday 13 January 2011


Η επιβολή πλαφόν, δηλαδή όριο ανώτατης τιμής, σε βασικά προϊόντα από την κυβέρνηση έχει θετικές επιπτώσεις στους καταναλωτές αλλά αρνητικές για τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν στο νερό, το γάλα και το ψωμί. Βασικά αγαθά για το κάθε σπίτι. Έτσι τα χαμηλά στρώματα της οικονομίας θα αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Σε αναλογία με το μισθό τους, το πλαφόν θα επηρεάσει κατά πολύ το καλάθι τους. Αυτά είναι τα θετικά του πλαφόν.

Τί γίνεται όμως με τους παραγωγούς. Αυτοί υποστηρίζουν ότι, όχι μόνο δεν αισχροκερδούν, αλλά αντιθέτως έκλεισαν τη περσινή χρονιά με ζημιές μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί τους είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί δεν θα επιβιώσουν στην αγορά και θα κλείσουν. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα θα μειωθεί. Για να το αποφύγει αυτό η κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να τους δώσει επιδόματα ώστε να επιβιώσουν ( αν δεχτεί και η ΕΕ).

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους για μια ανακατανομή του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς. Η αύξηση του πλαφόν σε προϊόντα που δεν φέρουν αισχροκέρδεια και η αύξηση του φπα σε βασικά αγαθά δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ίσως, λέω ίσως, ο φόρος στα κεφαλαιουχικά κέρδη να είναι μια καλύτερη λύση.

Read more...

Η Λάρνακα - Το Μέλλον

Monday 10 January 2011

Το πιο κάτω άρθρο είναι του κ. Αντώνη Λοίζου. Δεν ξέρω τα συμφέροντα του κ. Λοίζου σε σχέση με τη Λάρνακα αλλά συμφωνώ στις πλείστες διαπιστώσης της έρευνας του. Η Λάρνακα είναι μια μη αναπτυγμένη πόλη (σε σχέση με τις άλλες κυπριακές πόλεις) που έχει περιθώρια για ανάπτυξη και πρέπει επιτέλους να τα εκμεταλλευτούμε.



Προσόντα της Λάρνακας:



· Η μόνη πόλη που βρίσκεται «πάνω» στο κύμαΈχει εκτεταμένο πρόσωπο σε αμμώδη παραλία, από τον Φάρο των Περβολιών, μέχρι και τις Βάσεις Δεκέλειας.


· Το Λιμάνι και η μαρίνα της πόλης είναι μέσα στην πόλη.


· Ο Τουρκομαχαλλάς βρίσκεται μέσα στην πόλη δίπλα από την παραλία όπου κατά το πλείστον μέρος του προσφέρεται για μετατροπή του σε «Λαϊκή Γειτονιά».


· Η πόλη έχει την μεγάλη ευρύτερη έκταση του αεροδρομίου και αρκετές αλυκές που προσφέρονται για αξιοποίηση και άλλα.


· Επικρατεί ένα νέο πνεύμα συνεργασίας Δήμου Λάρνακος και ιδιωτικού τομέα για κοινοπραξίες, ορισμένα που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ άλλες βρίσκονται στα σκαριά. Το νέο αυτό πνεύμα το εισήγαγε τόσο ο Δήμαρχος μαζί με το Δ. Συμβούλιο, όσο και ο Γραμματέας του Δήμου μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, είναι προς πίστη όλων.


· Γήπεδο γκολφ στην Τερσεφάνου (υπό κατασκευή), Πανεπιστήμιο (υπό μελέτη στην Πύλα), πίστα αυτοκινήτων στα Μεννόγια και πολυάριθμα έργα οδοποιίας και άλλα.


Τα Μειονεκτήματα της Πόλης:


· Οι Λαρνακείς επιχειρηματίες επενδύουν κυρίως εκτός της πόλης τους.


· Μεγάλες κεντρικές περιοχές εντός ζωνών ανάπτυξης παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια ανεκμετάλλευτες, διασπώντας την ορθολογιστική της ανάπτυξη. Ανάγκη λήψης μέτρων όπως φορολογία του αδρανούς πλούτου κλπ.


· Δεν υπάρχει μια συντονισμένη ενιαία φωνή από τους παράγοντες της Λάρνακας. Η πρόταση του Οίκου Σιακόλα για το αεροδρόμιο π.χ., για δημιουργία Mall, Cineplex και νέο 5 αστέρων ξενοδοχείο (το τελευταίο ξενοδοχείο στην Λάρνακα ανεγέρθηκε πριν 25 χρόνια), χαιρετίστηκε από τον Δήμο και απερρίφθηκε από το ΕΒΕΛ (είναι δυνατόν;).


· Δεν υπάρχει αξιόλογο σώμα προώθησης της Λάρνακας με επιθετική πολιτική που για τρίτους είναι μάλλον ανύπαρκτο (ίδε σε αντίθεση με την πόλη της Λάρνακας).


· Η ενδοχώρα δεν έχει τίποτα το αξιόλογο, εκτός από τα Λεύκαρα και τα πέριξ αυτού χωριά.


· Υστερεί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς προβολής.


Εισηγήσεις εκ μέρους μας:


· Δημιουργία νέου ευφάνταστου σώματος προβολής της Λάρνακας.


· Μελέτη για αξιοποίηση των αλυκών – π.χ. η μεγάλη αλυκή για χρήση ποδηλατοδρόμου περιμετρικά για διεθνείς αγώνες και χρήση από ντόπιους – περιπατικός πεζόδρομος και με αποβάθρες πάνω από την αλυκή για περιπάτους – Κόστος €3.0 εκ.


· Η μικρή αλυκή ανατολικά του αεροδρομίου, με γέμισμα από θαλάσσιο νερό βάθους 1.40 μ., θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κωπηλατικούς αγωνιστικές και για σκάφη ιστιοπλοΐας (μικρού μεγέθους), τόσο για διεθνείς αγώνες, όσο και για τους ντόπιους.


· Έργο Β.Ο.Τ. ή Δημοτικό/Κυβερνητικό έργο €4.0 εκ.


· Καταδυτικά πάρκα πλησίον της παραλίας 500 μέτρα μακριά, με π.χ. τους 12 θεούς του Ολύμπου σε μεγάλο μέγεθος μεγάλων αγαλμάτων προσέλκυσης για νέους και άλλους – ίδε 6 αγάλματα θεών 2.0 μέτρων ύψος στον Πρωταρά στην περιοχή Νησιά, με εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες.


· Μαρίνα/Λιμάνι Λάρνακας (αναμένεται εδώ και χρόνια) πιέσεις από όλους τους φορείς – ίδε Λεμεσό για επιτάχυνση των διαδικασιών. Δεν πιστεύουμε ότι ως έχει σήμερα το θέμα (τέθηκε ημερομηνία υπογραφής τον 3/2011) θα τύχει γρήγορης κατάληξης.


· Ετοιμασία φυλλαδίου τι είναι η Λάρνακα και γιατί να ενδιαφέρει ξένους επενδυτές (σε διάφορες γλώσσες).


· Συνεργασία με το αεροδρόμιο για παραχώρηση καταστήματος (δωρεάν) στο αεροδρόμιο Λάρνακας για την προβολή της πόλης και γιατί κάποιος ξένος να «πρέπει» να επενδύσει στην πόλη.


· Τοποθέτηση φυλλαδίων στο Business Class και διαφημιστικά σε Ρωσόφωνα περιοδικά (δωρεάν) με κάποιες διευκολύνσεις του Δήμου ως αντάλλαγμα.


· Ανάληψη επιθετικής επιχειρηματικής πολιτικής εκ μέρους του Δήμου σε συνεργασία με τους τοπικούς ξενοδόχους, επιχειρηματίες ανάπτυξης, Κράτος, ΚΟΤ, ΕΒΕΛ σε χώρες όπως η Ρωσία, Ουκρανία, Νορβηγία, Κίνα, με έντονη προβολή τα «Passports for Cash» και κατοικίες με μόνιμη παραμονή (Permanent Residency) - Κόστος €1.0 εκ.


· Καθιέρωση ενός συμβουλευτικού σώματος από Δικηγόρους και Ελεγκτές με διεθνείς σχέσεις (ίδε πρόσφατο ενδιαφέρον από το Καζακστάν) με πρόσκληση στο Δημοτικό Μέγαρο (όχι κέντρο) και παρασημοφόρηση των ξένων «φίλων» επενδυτών της Λάρνακας (ίδε Λεμεσό με τεράστια επιτυχία).


· Τον επαναπροσδιορισμό της περιοχής των Διυλιστηρίων ως ζώνη γραφείων και μεγάλων επιχειρήσεων. Συντελεστής δόμησης 250%, κάλυψη 35%, ύψος 12-15 ορόφους. Δεν θα επιτρέπεται ο διαχωρισμός οικοπέδων, μόνο η ανέγερση γραφείων με στόχο τις υπεράκτιες εταιρείες στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Ένα Κυπριακό Manhattan?


· Στήριξη του οίκου Σιακόλα για την δημιουργία καζίνου στο αεροδρόμιο.


· Δημιουργία Ναυτικής Σχολής διεθνούς επιπέδου με συνεργασία ξένων πανεπιστημίων για διαχείριση πλοίων, καπετάνιους, μηχανικούς και άλλους.


· Ο Τουρκομαχαλλάς να έχει ένα face-lift, με ομοιόμορφη πρόσοψη και η παραχώρηση χρήσης και ως καταστήματα που να πωλούν παραδοσιακά εδέσματα (κούπες, σιουσιούκκο, κρασί, παστελλάκι, Λευκαρίτικα) και άλλα με τους «ιδιοκτήτες» να ζουν μέσα. Κόστος - κονδύλια από την Ε. ΄Ενωση και Κράτος έστω €5.0 εκ.


· Περιδιάβαση της πόλης με ηλεκτρικά ποδήλατα με 2-3 επιβάτες τύπου Σιγκαπούρης/Αυστρίας σε αδειούχους ξεναγούς. Ιδιωτική πρωτοβουλία.


· Φιλμάκι για Λάρνακα με την βοήθεια του ΡΙΚ σε CD σε 3-4 γλώσσες που να δίδεται δωρεάν ή προς €0.10 σεντ – ίδε παρόμοια διαφήμιση στην Ελλάδα.


· Και άλλα


Έχει λοιπόν υπόθεση η Λάρνακα; Ασφαλώς και έχει και με τα πιο πάνω και άλλα μέτρα και με το έναυσμα αυτής της ιδέας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ετοιμασθεί ένα φυλλάδιο πολύγλωσσο για το«όραμα για την πόλη» που εύκολα επιτυγχάνεται εφαρμογή του σε διάστημα 5 ετών.


Τελειώνοντας θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι η Λάρνακα είναι η πιο κοντινή πόλη από την Λευκωσία και όταν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, θα προσελκύσει τους Λευκωσιάτες. Η Μαύρη Χελώνα ήτο το πρώτο κέντρο αναψυχής και μετά ένα Γιαπωνέζικο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης και ένα Ινδιάνικο στο παραλιακό μέτωπο όπου γίνεται «καυγάς» για κρατήσεις από Λευκωσιάτες με 2 sittings το βράδυ σε καθημερινές!!


Η πρωτοβουλία της προβολής της Λάρνακας να ανατεθεί σε Συμβούλιο προβολής με έμμισθο διευθυντή (ουδείς εργάζεται δωρεάν και είναι αποτελεσματικός) στο οποίο να συμμετέχουν 2-3 δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία με διεθνείς σχέσεις και επιχειρηματίες ανάπτυξης, ξενοδοχεία, tour operators και οι Δήμοι.



Αρα λοιπόν Δήμαρχε και περιφερειακοί Δήμοι και Κοινοτάρχες, Βουλευτές της Λάρνακας και επιχειρηματικοί φορείς, ας θέσουμε όλοι μαζί ένα όραμα, εφικτό, στα οικονομικά δεδομένα της πόλης και ας αρχίσουμε όλοι δουλειά, διότι ο χρόνος δεν μας παίρνει, η Λεμεσός μας ξέφυγε για ένα μόνο λόγο, την σύμπνοια του Δημάρχου/Δ. Συμβουλίου και όλων των φορέων αυτής της πόλης και της περιφέρειας

Read more...

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP