Μας προειδοποιεί επιστήμονας και εμείς γνήσιοι κυπραίοι τον ειρωνευόμαστε

Monday 1 February 2010

Πριν καν ξεκινήσει την παρουσίαση του νέου δείκτη ακινήτων, ο καθηγητής Patrick McAllister, του Τμήματος Ακινήτων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επέβλεψε την προσπάθεια, ξεκαθάρισε τη θέση του. "Άλλο είναι η ετοιμασία του δείκτη και άλλο η ερμηνεία του", ξεκαθάρισε στο κοινό. "Την ερμηνεία θα τη δώσετε εσείς που έχετε περισσότερη πληροφόρηση", τόνισε

Ένδειξη φούσκας
Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, οπόταν ήταν θέμα χρόνου να δεχθεί το πρώτο σοκ από τους Κύπριους θερμόαιμους. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία και συγκρίνοντας τις τιμές των περιοχών, των τύπων ακινήτων και των αποδόσεων (yields- ενοικίων), εντόπισε αρκετές στρεβλώσεις. Επανέλαβε ότι "μπορεί να υπάρχουν εξηγήσεις και εσείς είστε οι καταλληλότεροι να τις δώσετε". Όταν όμως ανέσυρε τη διαφάνεια που έδειχνε ότι οι αποδόσεις σε ελάχιστες περιπτώσεις προσεγγίζουν το "κανόνα" του 8% και ότι σε κάποια ακίνητα είναι εξαιρετικά χαμηλά (2,9% ο μέσος όρος), είπε."Σε κάποιες περιπτώσεις οι αποδόσεις ενοικίων στα διαμερίσματα είναι μόλις 1,7% της αξίας. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι οι τιμές είναι πολύ ψηλές". Τα στοιχεία αυτά συνάδουν και με ακόμη ένα γενικό κανόνα (rule of thumb), ότι η τιμή της μέσης κατοικίας είναι 4 φορές το ενδιάμεσο ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού. Στην Κύπρο αυτή την περίοδο υπολογίζεται στο 11. Η μέση τιμή μπορεί να είναι δηλαδή υπερδιπλάσια από το τι δικαιολογούν οι μισθοί των κατοίκων. Όπως ήταν φυσικό, με το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου να είναι επιχειρηματίες του τομέα, άρχισε η επίθεση. Σε κάποιο σημείο άρχισαν οι ειρωνείες. "Δεν γνωρίζεις τους Κύπριους. Στη Βρετανία δεν γνωρίζουν τι σημαίνει οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους. Οι Κύπριοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη γη" του είπαν. Ψύχραιμος ο καθηγητής McAllister απάντησε ξεκάθαρα. "Δεν είμαι Βρετανός, είμαι Ιρλανδός. Και ναι, έχουμε και εμείς ισχυρούς δεσμούς με τη γη. Και ναι, βοηθούμε και εμείς τα παιδιά μας. Και ναι, και στην Ιρλανδία οι τιμές των ακινήτων εκτινάχθηκαν στο εντεκαπλάσιο του ενδιάμεσου εισοδήματος του νοικοκυριού. Και ναι, σήμερα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα". Με απλά λόγια ... σύντομα θα έχουν και οι Κύπριοι.


Υπάρχουν λόγοι
Αρκετοί παρευρισκόμενοι έδωσαν όμως κάποιους λογικούς παράγοντες, με τους οποίους δεν διαφώνησε ο καθηγητής, που δέχτηκε ότι εν μέρει μπορεί να δικαιολογούν μέρος του φουσκώματος. Ανάμεσα σε αυτούς είναι, η μη άσκηση πιέσεων από τις τράπεζες για γρήγορη ρευστοποίηση των ακινήτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από ενυπόθηκα δάνεια, η βαριά φορολογία που περιορίζει σημαντικά τις συναλλαγές, η αυξημένη εισροή μεταναστών στην Κύπρο (που δημιουργεί προϋποθέσεις αυξημένης ζήτησης στο μέλλον).


απόσπασμα απο Δημήτρη Γεωργιάδη

0 comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP