Ανεργιακό και κοινωνικές ασφαλίσεις στην Κύπρο

Friday 12 February 2010

Δυστυχώς στην Κύπρο το ανεργιακό επίδομα δεν το παίρνουμε όσες φορές θέλουμε ή για όσο καιρό είμαστε άνεργοι. Η πρώτη περίοδος διαρκεί 156 ημέρες μόνον για τους ασφαλισμένους μισθωτούς. Μπορεί να ξαναπάρει ανεργιακό επίδομα μετά από 26 εβδομάδες και έχοντας πληρώσει το το ποσό των 4015 ευρώ, που είναι το ποσό των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να εισπράξει κάποιος είναι 308 ευρώ όταν έχει 3 εξαρτώμενα άτομα. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα ούτε ο πλούτος του ασφαλισμένου. Έτσι οι χαμηλόμισθοι ίσως να εισπράττουν περισσότερο από το 50% από τον προηγούμενο μισθό τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι εξαντλούν όλο το περιθώριο που έχουν για ανεργιακό.
Τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να πάρει ανεργιακό είναι να γραφτεί άνεργος στο μητρώο ανέργων για αναζήτηση εργασίας. Μετά για σκοπούς πληρωμής του επιδόματος ανεργίας τους, πρέπει να πάνε στο γραφείο απασχόλησης όπου ενεργούν για εξεύρεση εργασίας στον ενδιαφερόμενο. Αν βρεθεί δουλειά ανάλογη με την προηγούμενη του, οφείλει να συμμορφωθεί και να δεχτεί την δουλειά. (Η άποψη μου είναι ότι αν δεν βρείτε τη κατάλληλη δουλειά που θέλετε μην την πάρετε και το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα σας αναστείλουν το ανεργιακό σας. Στην Κύπρο είμαστε.) Ο διευθυντής των κοινωνικών ασφαλίσεων μπορεί να αναστείλει την πληρωμή επιδόματος ανεργίας μέχρι 6 βδομάδες. ‘Ύστερα αν δεν βρείτε καμία βιώσιμη δουλειά μπορείτε να αποταθείτε στο τμήμα κοινωνικής ευημερίας για δημόσιο βοήθημα. Όσο για τους κύπριους που ψάχνουν δουλειά σε άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης μπορούν να πάρουν ανεργιακό επίδομα από τη συγκεκριμένη χώρα με βάση τις εισφορές που κατέβαλε στη Κύπρο.
Η ανεργία στην Κύπρο θα ήταν πού μεγαλύτερη εάν το ανεργιακό επίδομα κρατούσε περισσότερους από 6 μήνες.

3 comments:

Anonymous,  16 February 2010 at 09:17  

308 ευρώ τον μήνα η την εβδομάδα?

Unknown 21 August 2015 at 18:40  

Γεια σου. ευχαριστώ που διευκρινίζεις κάποια πράγματα τα οποία διαβάζοντας στο FAQ των κοινωνικών ασφαλίσεων είναι εντελώς ακατανότητα.
Θα ήθελα να ρωτήσω,μπορεί κάποιος να πάρει ανεργιακό εάν είναι οι πρώτοι του 6 μήνες δουλειάς? δλδ δεν εχω ξαναδουλεψει ποτέ.Δουλεύω τώρα εποχιακή με 6μηνο συμβόλαιο. όταν τελείωσει θα δικαιούμε ανεργιακό? ευχαριστώ εκ των προτέρων

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP