XAK 2009 (Η αλήθεια, τουλάχιστον μερική)
Monday, 8 February 2010
Σπαρταριστοί διάλογοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν το τι γινόταν το 1999-2000 στο Χρηματιστήριο
Ιδού πώς χειραγωγούσαν τις τιμές των μετοχών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν λειτουργοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αριθμός χρηματιστών αντάλλαζε πληροφορίες και συμφωνούσε την στήριξη τιμών μετοχών. Το πόρισμα στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία και φαίνεται να έμεινε και αυτό σε κάποιο συρτάρι
Από το σκάνδαλό του Χρηματιστηρίου πέρασαν ήδη δέκα χρόνια. Σε αναζήτηση των υπευθύνων αυτού του σκανδάλου, λέχθηκαν από τότε πολλά. Εκδόθηκαν πορίσματα, έγιναν έρευνες, στήθηκαν πολύωρες συζητήσεις στη Βουλή, γράφτηκαν άρθρα. Κάποιες υποθέσεις κατέληξαν στην δικαιοσύνη, ενώ, σε ελάχιστες, μπορεί να πει κάποιος, ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ο κόσμος και, κυρίως, τα θύματα αυτού του τεράστιου σκανδάλου, είναι πεπεισμένοι ότι το όλο σύστημα προσπάθησε να συγκαλύψει "τη μεγαλύτερη κλοπή που έγινε στην Κύπρο".
Ο "Π" φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα πόρισμα έρευνας, που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και καταδεικνύει ακριβώς το μέγεθος της απάτης. Πολύ περισσότερο, δείχνει το τι πραγματικά γινόταν την τότε εποχή και το πώς αυτό αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία. Μόνη εξαίρεση, τα άτομα που διεξήγαγαν την έρευνα.
Με την ολοκλήρωση της έρευνας, το πόρισμα, όπως πληροφορούμαστε, στάλθηκε στη Γενική Εισαγγελία για τον εντοπισμό και τη στοιχειοθέτηση της πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Η Νομική Υπηρεσία φαίνεται ότι ακολούθησε την πεπατημένη, αφήνοντας το πόρισμα σε κάποιο συρτάρι. Το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατατέθηκε ακόμη και σε δικαστική διαδικασία, πλην, όμως, δεν κρίθηκε ικανό να πείσει το δικαστή για τις ευθύνες των τραπεζών και των χρηματιστών. Ο δικαστής έκρινε αναξιόπιστο τον παραπονούμενο.
Να λογοδοτήσουν
Από εκεί, το πόρισμα βρέθηκε πρόσφατα στα χέρια του ΠΑΣΕΧΑ (Σύνδεσμος Επενδυτών), ο οποίος παρουσιάζεται αποφασισμένος να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο ΧΑΚ 1999-2000. Ήδη, ο ΠΑΣΕΧΑ προωθεί την εγγραφή του θέματος στη Βουλή, με στόχο να συζητηθεί το εν λόγω πόρισμα.
Μιλώντας στον "Π", ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ, Μιχάλης Ολύμπιος, ανέφερε ότι "αυτό το πόρισμα αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη της συνωμοσίας των τραπεζών και των μεγάλων χρηματιστηριακών γραφείων την εποχή του χρηματιστηριακού σκανδάλου". Ποιος, όμως, είναι ο στόχος του ΠΑΣΕΧΑ; "Δεν θέλουμε ούτε να αναξέσουμε πληγές, αλλά ούτε και να πετύχουμε μια δημόσια κατακραυγή ή καταδίκη των τραπεζών και των άλλων εμπλεκομένων", εξήγησε. "Στόχος είναι αυτοί οι οποίοι παρανόμησαν ή παραπλάνησαν να λογοδοτήσουν, επιτέλους, στη δικαιοσύνη", κατέληξε φανερά αγανακτισμένος ο κ. Ολύμπιος.
Χειραγώγηση τιμών
Το εν λόγω πόρισμα ασχολήθηκε με το θέμα της χειραγώγησης τιμών των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Αγγίζει, όμως, και άλλους μετοχικούς τίτλους. Ήταν τότε που τα καφενεία βούιζαν με διάφορα τιπς και υπερεκτιμήσεις. Θυμίζουμε ότι, εκείνη την περίοδο, η Τράπεζα Κύπρου ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην έκδοση μετοχών στην Ελλάδα. "Η μετοχή της Κύπρου θα πάει όσο και της Εθνικής 20 ή ακόμη και 30 λίρες". Ή, ακόμη, και με την εξάσκηση των "χρυσών" δικαιωμάτων της Ελληνικής Τράπεζας, τον Σεπτέμβριο του 2000, τα οποία αρκετά από αυτά φορτώθηκαν σε υπαλλήλους της.
Όταν όλοι οι μύθοι κατέρρευσαν, κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι όλα οφείλονταν στην απληστία των επενδυτών. Όλοι άρχισαν να σκέφτονται για μια οργανωμένη στήριξη (χειραγώγηση) τιμών. Η μία εταιρεία να στηρίζει τις μετοχές της άλλης και, μάλιστα, στην όλη προσπάθεια να συμμετέχουν και άλλα χρηματιστηριακά γραφεία. Οι συναλλαγές, στο πάτωμα καταγραμμένες, έδειχναν το αυτονόητο. Όμως, απουσίαζε το στοιχείο που θα αποδείκνυε ότι υπήρξε προσυνεννόηση και πρόθεση.
Οι διάλογοι
Το στοιχείο αυτό έχει βρεθεί. Οι λειτουργοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη βάση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων τους, επισκέφθηκαν τα χρηματιστηριακά γραφεία των τραπεζών και παρέλαβαν, σύμφωνα με το πόρισμα, ψηφιακά δισκάκια με τις ηχογραφημένες συνομιλίες στελεχών των τραπεζών και των χρηματιστηριακών γραφείων. Μετά και αυτά τα τεκμήρια, εμείς, ως εφημερίδα, δικαίως μπορούμε να πούμε ότι η πολιτεία απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στον απλό πολίτη για το τι πραγματικά έγινε την τότε εποχή. Η δημοσίευση αυτών των διαλόγων και μόνο, αυτούσιων, όπως καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ίσως είναι ο μόνος και ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθούν όλοι (και κυρίως οι εξαπατηθέντες επενδυτές) το τι πραγματικά γινόταν και, κυρίως, το τι δεν έπραξαν οι θεσμοί αυτού του τόπου.
Scratch my back and I'll scratch yours
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η πιο κάτω είναι "ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ Σταύρου Αγρότη (ΣΑ), Μαίρης Δημητρίου (ΜΔ) και Στέλιου Χριστοδούλου (ΣΧ), στις 12 Οκτωβρίου του 2000, η ώρα 9:34". Όλοι στελέχη της CISCO. Σταύρος Αγρότης: Hello.
Στέλιος Χριστοδούλου: Σταύρο. Μιλώ με την Μαίρη, είμαστε in conference.
ΣΑ: Ναι;
ΣΧ: Το λοιπόν, πάνω στην πρωινή κουβέντα η Μαίρη λέει CLR, Δήμητρα, Ελληνική.
Μαίρη Δημητρίου: Να σου πω, Σταύρο. CLR να το χειριστώ εγώ, ευχαρίστως.
ΣΑ: Όχι, να σου πω. Ήδη, ήδη. Με έπιασε ο Χρίστης το πρωί.
ΜΔ: Χατζημιτσής;
ΣΑ: Ναι, ναι. Μίλησαν με CLR, μίλησαν με την Sharelink, μίλησαν με την Ελληνική και μου είπε ακόμα...
ΜΔ: Όταν λέμε "μίλησαν", τι υποσχέσεις έδωσαν;
ΣΑ: Ήρθαν και είπαν ότι "κοιτάξτε, είναι σημαντικό για εμάς να είναι η τιμή μας σε εκείνα τα επίπεδα και please μην πουλάτε". Δεν τους είπαν να αγοράσουν.
ΜΔ: Ναι, αλλά...
ΣΑ: Περίμενε. Μίλησαν ψες την νύχτα με τον Κώστα τον Τουμπουρή και είπαμε να μιλήσουμε σήμερα. Η Ελληνική... είμαι μιλημένος, μου είπε το Λευκόνοικο.
ΜΔ: Ναι, άκου να δεις, όμως, Σταύρο μου. Το vague (αόριστο - ασαφές) που μιλούμε, επειδή από πείρα μιλώ, δεν πολυστέκουν. Πρέπει να είναι νούμερα. Η CLR θα τους δώσουμε σαν Group, θα αγοράσουμε 3,5 εκατομμύρια μετοχές. Δεν νομίζω ότι έχει άλλον τώρα που πάει να βάλει σε έτσι μετοχή 3,5 εκατομμύρια μετοχές στην εταιρεία τους. Άρα, εγώ ακόμα τα λεφτά δεν τους τα έδωσα.
ΣΑ: Ok.
ΜΔ: Και ... sorry, scratch my back to scratch yours (σ.σ. μεταφορικά "κάνε μου την χάρη να σου την κάνω και εγώ"). Αλλιώς θα τα αλλάξω τα ποσά. ΣΑ: Πιάσε εσύ την CLR και πες τους, commit them to buy.
ΜΔ: Όχι, εγώ θέλω ποσά να τους πω. Τώρα με την Ελληνική. Εσύ ξέρεις ένα περίπου με την Ελληνική πόσα λεφτά έβαλε η Τράπεζα Κύπρου, they should act, όχι απλά να μην πωλούν, να αγοράσουν ένα εκατομμύριο μετοχές, ας πούμε. ΣΑ: Εκάμαν το και χθες.
ΜΔ: Δήμητρα. I do not trust Χατζηξενοφώντος.
ΣΑ: Όχι. I do. Θα τον πιάσω εγώ.
ΣΧ: Όπως είπα και το πρωί. Ο κίνδυνος είναι ότι αν πάμε all out σήμερα θα γίνουν όλοι traced (εντοπιστούν) αύριο. Εγώ προτιμώ να κλείσω 6,20 σήμερα και να μουντάρω αύριο.
ΜΔ: Όχι. Καλύτερα να μην πάει πολύ κάτω, να αφήσουμε και περιθώρια για αύριο.
ΣΑ: Καλά. Εσύ μίλα με CLR, εγώ να μιλήσω με Ελληνική και Λευκόνοικο. Εσύ θα βάλεις λίγα μέσα; (σημείωση του λειτουργού της ΕΚ αναφέρει σε αυτό το σημείο ότι "είναι προφανές ότι αναφέρεται σε χαρτοφυλάκια τα οποία διαχειρίζεται ή έλεγχε η CISCO").
ΜΔ: Θα δω όλα μου τα περιθώρια και θα βάλω, ναι.
ΣΑ: Ok.
ΜΔ: CLR. Με ποιον μίλησε ο Χαζτημιστής;
ΣΑ: Μίλησε με τον Ντίνο.... που ήταν τράπεζα για να τους μιλήσει, αλλά ο Κώστας είναι πιο κατάλληλος και πιο reliable.
ΜΔ: Εντάξει.
ΣΑ: Λάμπρος is not, Κώστας is. ΜΔ: Ναι. Εγώ κρατώ τα. Άμα θέλω δεν τους δίνω λεφτά.
ΣΑ. Ok.
Don't stab my back because I' ll stab yours
Πώς, όμως, ξεκίνησε αυτή η έρευνα; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό την προεδρία του Μάριου Κληρίδη, διεξήγαγε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση τιμών της μετοχής της Aqua Sol Hotels. Ένας από αυτούς που κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν και επικεφαλής της "Λευκόνοικο Χρηματιστηριακής", ο Αντρέας Χαζτηξενοφώντος. Αναπροσαρμόζοντας τη φράση της κυρίας Μαίρης Δημητρίου "scratch my back to scratch yours", σε "Don't stab my back because I' ll stab yours" (σ.σ. σε μετάφραση: "μην με καρφώσεις διότι θα σε καρφώσω"), μπορεί να δει κάποιος την τακτική που ακολούθησε ο κ. Χαζτηξενοφώντος. Έμμεσα είπε στον πρόεδρο της ΕΚ ότι, αν προχωρούσαν εναντίον του, τότε ο ίδιος θα αναγκαζόταν να μιλήσει και για τα στοιχεία και για τις πρακτικές που ακολούθησε ο ίδιος ο κ. Κληρίδης, όταν ήταν στην Ελληνική Τράπεζα. Διαβάζοντας αυτά τα πρακτικά, οι λειτουργοί έκριναν ότι θα έπρεπε να γίνει έρευνα για πιθανή χειραγώγηση τιμών της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Μια έρευνα, η οποία ξεκίνησε και τους οδήγησε στον εντοπισμό των πιο πάνω διαλόγων.
Ο "Π" αποκαλύπτει και τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Χαζτηξενοφώντος, τα οποία περιλαμβάνονται στο ίδιο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:
"Αντρέας Χαζτηξενοφώντος: "Μα δεν έχασε λεφτά από τη Aqua Sol ο κόσμος. Μάριε (αναφερόμενος στο κ. Κληρίδη τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), αυτή είναι η διαφορά. Ο κόσμος κατάφερε και ξεφορτώθηκε από πάνω του τις μετοχές της Aqua Sol σε πολύ καλές τιμές. Πόσες καταγγελίες έχετε για την Aqua Sol; Αυτή είναι η διαφορά. Εδώ μιλούμε ότι είπα ένα παράδειγμα για την Τράπεζα Κύπρου όταν θα έμπαινε στην Ελλάδα. Συγνώμη, αν είχε αφεθεί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να ακολουθήσει την πορεία της την κανονική δεν θα έμπαινε ποτέ στην Ελλάδα. Λέτε μου να σας δώσω κάποιο harder evidence. Κοιτάξτε τα transactions της εποχής εκείνης. Θα είναι ξεκάθαρο τι γινόταν. Ιδίως την κλειστή περίοδο. Άμα κοιτάξεις την κλειστή περίοδο, θα καταλάβεις αμέσως τι γινόταν. Ή τώρα με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Διότι, Μάριε, με όλο το σέβας σε αγαπώ και σε εκτιμώ και σε θεωρούσα πάντα κορυφαίο επιστήμονα, δεν είναι εις γνώσιν σου, για παράδειγμα, τον καιρό που η Ελληνική, να εξασκηθούν τα rights της στις δύο λίρες, κάναμε εκείνες τις συμφωνίες για να τη διατηρήσουμε πάνω από τις δύο λίρες; Είναι αυτά πράγματα εεεεε.... ξέρω πάρα πολλά πράγματα θα σπάσω από το ....".
Του υπέδειξε ο κ. Άλκης Αργυρίδης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, "Όχι. Να μας πείτε".
Αντρέας Χαζτηξενοφώντος: "Να σας πω... ήταν τότε μια άλλη, διαφορετική κατάσταση. Πότε θα αναπνεύσει αυτό το παζάρι; Με το να πηγαίνουμε και να εκθέτουμε τον κόσμο; Εγώ σε ρωτώ. Πάρε την περίπτωση της Ελληνικής. Μπήκε σε κλειστή περίοδο. Έπρεπε η Ελληνική να στηριχθεί πάνω από τις δύο λίρες, διαφορετικά δεν θα εξασκούνταν τα rights στις δύο λίρες. Παρεμπιπτόντως, προσωπικά μιλώντας, το στουρνάρι η γυναίκα μου έκανε 120 χιλιάδες λίρες, όπως και άλλοι υπάλληλοι της Ελληνικής, δάνειο, και πήρε 60 χιλιάδες με εκείνο το σχέδιο της Ελληνικής. Και σήμερα αξίζει πόσα; Σαράντα χιλιάδες; Και είναι εκεί το δάνειο. Λοιπόν, σαν τούτα, γίνονταν πολλά τότε. Αλλά, τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα; Πήγαινε κατηγόρα τον ένα, κατηγόρα τον άλλο επειδή κατηγορούμαι ο ίδιος; Κατ' αρχήν, δεν είναι έντιμο εκ μέρους μου ...".
Από αυτή την κατάθεση που λήφθηκε το 2006, ξεκίνησε και η έρευνα για το 2000, η οποία θα κάλυπτε και τις ενέργειες του ίδιου του προέδρου της, κ. Μάριου Κληρίδη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κωδικός άρθρου: 927869
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/02/2010, Σελίδα: 4
0 comments:
Post a Comment