Φόρος Ιδιοκτησίας

Wednesday 13 January 2010

Η κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει το φόρο ιδιοκτησίας, ενώ με τις παρεξηγημένες ενδείξεις ως προς τα μέτρα της έχει στρεβλώσει την αγορά, και οι επενδύτες περιμένουν περεταίρω εξελίξεις άπραγοι.

Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο θέμα φορολόγησης ακινήτων. Μια νέα γενική εκτίμηση που να είναι σφαιρική. Για παράδειγμα θα μπορούμε να έχουμε ενιαίο φόρο (property tax). Τώρα έχουμε πολλές φορολογίες που βασίζονται στη βάση που δόθηκε το 1980 και δεν έχουν αλλάξει ως τώρα. Είναι λάθος μέθοδος σε λάθος βάση. Έχουμε ίσως την πιο ψηλή φορολογία σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, το κόστος μεταβιβαστικών ιδιόκτητης ιδιοκτησίας, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και επιπρόσθετα έχουμε και τα δημοτικά τέλη.

Η προηγούμενη εκτίμηση έγινε πριν 30 χρόνια, και γι αυτό χρειάζεται μια γενική επανεκτίμηση. Αυτή η επανεκτίμηση είναι μακροπρόθεσμη και δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Λογικά πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις στο κάθε χωράφι. Αυτό θα φέρει σταθερά εισοδήματα στο κράτος, που θα είναι μακροπρόθεσμα που στο τέλος θα φέρουν τα ίδια εισοδήματα ή και περισσότερα.

Δεν πρέπει να έρθει σαν επιπρόσθετη φορολογία αλλά ως εκσυγχρονισμό της φορολογικής βάσης ακινήτων και να προσφέρει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα όπως την κατάργηση των μεταβιβαστικών. Τώρα υπάρχουν φορολογίες που λειτουργούν ως αντικίνητρα ενώ θεωρούνται και πολύ ψηλές ανεβάζοντας την τιμή των ακινήτων σε ψηλά επίπεδα. Έτσι είναι αδύνατο για νέες οικογένειες να αγοράσουν ένα σπίτι.

Ένας ενιαίος φόρος μπορεί να είναι μια καλή λύση. Πρέπει να υπάρξουν τέτοια αντισταθμιστικά μέτρα που να φέρουν μια σταθερή εισροή στο κράτος αλλά και κίνητρο από στους επενδυτές να μην απέχουν επενδύοντας σε άλλες μορφές επένδυσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέγγιση ξένον κεφαλαίων στη κυπριακή κτηματαγορά βγάζοντας την οικονομία από τη παγκόσμια κρίση.

Υπάρχει και η άλλη άποψη ότι δεν πρέπει να έχουν φόρους τα ακίνητα αφού θεωρείται πλούτος, σαν τις τραπεζικές καταθέσεις και δεν είναι λογικό να σε φορολογούν. όταν αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει ας μασ πεί και εμάς

0 comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP