Αγοραστική Δύναμη

Saturday 16 January 2010

Η UBS Δημοσίευσε την νέα έκδοση της αγοραστικής δύναμης μεταξύ πολλών μεγάλων πόλεων του κόσμου μεταξύ των οποίον και η Λευκωσία και Αθήνα. Tον λεπτομερείς κατάλογο μπορείτε να τον βρείτε Εδώ

Θα προσπαθήσω να δώσω μια γενική εικόνα της δυναμικής αγοράς των κατοίκων Λευκωσίας σε σύγκριση με 73 άλλες πόλεις του κόσμου. Οι ενδείξεις έχουν βάση το 100 την Νέα Υόρκη.

Οι τιμές στη Λευκωσία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, στο 72% των τιμών τις νέας Υόρκης, ίσες με τις τιμές στην Αθήνα και φθηνότερη από μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

ΟΙ μισθοί είναι καλοί, είμαστε στην 23 θέση, με 13.10 δολάρια ανά ώρα. Κοπεγχάγη, Ζυρίχη και Γενεύη έχουν διπλάσιους μας μισθούς. Οι φόροι και οι κοινωνικές μας ασφαλίσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και ο τιμάριθμος είναι στο 4.4 % που θεωρείται ικανοποιητικός.

Η εγχώρια αγοραστική δύναμη, το πόσα πράγματα μπορούμε να αγοράσουμε με τις τιμές και τους μισθούς που έχουμε, αυξάνοντας το βιοτικό μας επίπεδο, είναι πολύ ψηλό. Είμαστε στη 10 θέση με 95% της Νέας Υόρκης. Έχουμε πιο ψηλή αγοραστική δύναμη από Λονδίνο και Φρανκφούρτη, ενώ πιο κάτω βρίσκεται η Αθήνα με μόλις 61%.

Μόνο 18 λεπτά εργασίας χρειάζεται ένας Λευκωσιάτης για να αγοράσει ένα Big Mac, 30 στην Αθήνα και 158 λεπτά στη Ναϊρόμπι. Οι τιμές φαγητού και εστιατορίων είναι σε κοντά στο γενικό επίπεδο, το ενοίκιο και τα Ξενοδοχεία είναι φθηνά.

Οι τιμές ηλεκτρονικών συσκευών είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα, σε σημείο που απλά δεν πρέπει να αγοράζουμε από την Κύπρο. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Υπάρχουν στοιχεία για μέσα μαζικής μεταφοράς που απλά δεν θα σχολιάσω επειδή δεν μπορώ να την συγκρίνω με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αυτή η υπηρεσία πάσχει στην Κύπρο.


Να αναφέρω ότι αυτά είναι απλά μερικοί αριθμοί που μπορεί να μην παρουσιάζουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο μετά από έρευνα με προσωπικές ερωτήσεις είναι από την Κοστα Ρικα.

2 comments:

osr 6 February 2010 at 15:03  

ναι φίλε μου μπορεί να χρειάζεσαι λιγότερες ώρες δουλειάς για εναν καφέ αλλά όταν το πιο βασικό αγαθό που είναι η στέγη και όταν δυάρι διαμέρισμα στην Λευκωσία πχ είναι 175 χιλιάδες ευρώ

και ο μέσος μισθός ενός νέου 26 χρονών με πτυχίο είναι 1200 ευρώ τότε ποιά η αγοραστική του δύναμη τελικά ;

http://osr55.wordpress.com/2008/06/21/

aspromavro 6 February 2010 at 17:32  

ωραία έθεσες την αγοραστική δύναμη τοθ 26άρη. Με το σύστημα που υπάρχει (σε όλες τισ χώρες) δεν μπορείς να αγοράσεις πλέον σπίτι εάν δεν το κληρονομήσεις, αν δεν πάρεις στεγαστικό δάνειο, και έτσι ενοικιάζεις. Σε σύγκριση πάντα με τις άλλες χώρες το ενοίκιο είναι σε αποδεχτά επίπεδα. Τώρα οι μισθοί που προαναφέρθηκαν στο κείμενο δεν βλέπουν την κατανομή πλούτου. Γι'αυτό η ακριβής αγοραστική δύναμη του 26άρη είναι αμφισβητήσιμη αφού ούτε για καφέ δεν είμαστε φτηνοί ( με βάση τα 1200 και το 3.50 για καφέ)

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP