Θυγατρική της ρωσικής GazpromBank στην Κύπρο

Tuesday 19 January 2010

Αδεια ΕΠΕΥ και σε θυγατρική εταιρεία της GazpromBank

Έγκριση σε δύο συν μία

Η δραστηριοποίηση ρωσικών θυγατρικών στην Κύπρο ενθαρρύνει και άλλους Ρώσους επιχειρηματίες να επιλέξουν την Κύπρο ως βάση των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων

Δύο άδειες ΕΠΕΥ (Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) ενέκρινε τελικά χτες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚ), ενώ μία τρίτη αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα της εβδομάδας. Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες δόθηκε άδεια βρίσκεται και θυγατρική της ρωσικής GazpromBank, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ την Κυριακή. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ψυχολογική ώθηση, εφόσον δείχνει ότι ακόμη υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην Κύπρο από ξένους επενδυτές.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Η δραστηριοποίηση θυγατρικών, ρωσικών ομίλων στην Κύπρο, εκτός από τις άμεσες θετικές επιπτώσεις, δημιουργούν μια θετικότερη εικόνα για την Κύπρο. Οι Ρώσοι επενδυτές, βλέποντας τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όπως η Alpha Bank, η VTB και τώρα η Gazprombank, να ανοίγουν γραφεία στην Κύπρο, νιώθουν σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια στους θεσμούς της Κύπρου. Σημειώνεται πως οι ΕΠΕΥ αυτές χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για να πραγματοποιούν ένα μέρος των επενδύσεών τους. Συνήθως εργοδοτούν από 5 έως και 30 άτομα με πολύ ευνοϊκούς όρους. Κάποιες από τις θέσεις κλειδιά τις έχουν Ρώσοι υπήκοοι, αλλά τις πλείστες τις "γεμίζουν" Κύπριοι.

Ακόμη γρηγορότερα
Τις πιο πάνω εξελίξεις καλωσόρισε ο δρ.Στέλιος Πλατής, πρόεδρος του νεοσυσταθέντος συνδέσμου ACIIF (Association of Cyprus International Investment Firms), λέγοντας ότι «είναι πολύ θετικό το ότι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί επιλέγουν την Κύπρο ως βάση». «Θέση του συνδέσμου» πρόσθεσε ο δρ Πλατής, «είναι ότι με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ταχύτητα θα πρέπει να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις από την εποπτική αρχή». Αυτό γιατί «ανταγωνιστικοί προορισμοί της Κύπρου, εντός της ΕΕ, διεκπεραιώνουν αυτές τις διαδικασίες σε πολύ συντομότερο χρόνο, παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές των εταιρειών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚ, Γιώργος Χαραλάμπους, επιβεβαίωσε στον «Π» ότι η ΕΚ ενεργεί όσο το δυνατό γρηγορότερα. «Θέσαμε ως στόχο, ότι οι αιτήσεις θα εξετάζονται στη συνεδρία η οποία ακολουθεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τους λειτουργούς. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση», εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους, «οφείλεται στην υποστελέχωση της υπηρεσίας και σε πολλές περιπτώσεις στις καθυστερήσεις υποβολής στοιχείων από τους ίδιους τους αιτητές». Ο ίδιος χαρακτήρισε την κάθοδο της θυγατρικής της GazpromBank εξαιρετικής σημασίας διότι , όπως εξήγησε, η εταιρεία έχει πρόθεση να πραγματοποιεί όγκους συναλλαγών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία δεν θα εκτελεί απλώς συναλλαγές διαβίβασης και εκτέλεσης εντολής, αλλά θα παρέχει πλήρεις επενδυτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, για καλύτερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο στην Κύπρο θα εδρεύουν στη χώρα μας τα τμήματα διαχείρισης κινδύνου, συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.

Η GazpromBank
H GazpromBank ιδρύθηκε το 1990 από το μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής και πώλησης φυσικού αερίου στον κόσμο, την Gazprom, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες του τομέα. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε σε όλο το φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών και σήμερα είναι ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Με περισσότερα από 500 γραφεία, έχει 45 χιλ. εταιρικούς πελάτες και 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Η τράπεζα έχει αξιολογηθεί από τη Standard & Poor΄s με το πολύ θετικό BB+ με ΒΒ, και από τη Moody΄s με Baa2 με Baa3.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κωδικός άρθρου: 923703

ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/01/2010, Σελίδα: 17

0 comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Είμαι ακόμη νέος. Πιστεύω αστείος. Κάποτε Γελοίος. Εκτος από τη μάνα μου κανείς δε με θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του Χαμού. Είμαι αντικοινωνικός. Αφού διαβάσατε για εμένα, δεν θα με γνωρίσετε ποτέ.

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP